PÄIJÄNNEPURJEHDUS 2009 18.7

-Yhdeksäs kerta ”Pohjantähti”Fleuretilla.Kokoajan on ollut pientä hienosäätöä ja veneen huolenpitoa.
-Samalla miehistöllä,Pentti Paatola,Matti Paatola ja Antti Kanninen,tavoitteena kilpapurjehdus,ei eväiden syönti,joskaan ilman eväitä emme ole olleet.

REITTI:Padasjoelta Säynätsalon edustalle.64 mailia  ilman mutkia,kilpailijat tosin käyttänevät hieman enemmän matkaa kipparista riippuen,ja tuulesta.
TUULI ENNUSTE:Länsi tuulta,voimakkuudella 6-8 m/s,kääntyen illan kuluessa pohjoiseen ja heikkenee,aamulla idästä.Ennusteita oli aika monta mistä valita,venekuntamme eli näillä tiedoilla.
VISIO KILPAILULLE:Tuulen suunta hyvä,mutta liian heikko,”Auvo” ja muut kilpurit jyrää meidät kevyen kelin purjearsenaalilla.Mutta tätä(Päitsi)oli odotettu koko talvi,valmisteluita oli tehty,joten …….purjehtimaan.
 
LÄHTÖ:Kuumaryhmä,klo 12.00 .Tuuli oli mukavasti virinnyt,mutta lähtölinja oli ahdas,voi voi!Koska kuusi metriä leveyttä ei mahdu kolmen metrin aukkoon,päätettiin lähteä vähän rauhallisemmin.Ääni signaali kajahti,genaakkeri ylös styyralla,jiippi,paapuurin halssilla muiden kera liikkeelle.Aikamoista tuulen hakemista,jiipailtiin runsaasti.”Auvo”otti paikkansa keulilla,”Pohjantähti”,”D” Henderson 30 ja ”Manta”Melges 32 perässä seuraten.

YKS`KOIVU,tarkistusasema:”Auvo” johtaa,seuraavana”Pohjantähti”,”Manta”,”D” .Top-10:Kolme E-Scow`ta,Esse 850,”Tikru”Flying Tiger 10 ja ”Suomen Seinärakenne” 11-Metre.Jari Vanhala ”Flying By”(tri) 11.,hyvä Jari!

Keulat kohti pohjoista,edessä Tehinselkä ja Souselkä.Päästyämme Tehille huomasimme pääosan veneistä pyrkivän länsilaidalle selkää tuuliennusteita kunnioittaen.”Auvo”otti myös korkeutta.Meidän piti tyytyä alempaan kurssiin tavoitteena Vähä-Juures.Tuulta tuli ”päin näköä ”ja,”Auvo” oli korkeammalla ja edellä.Alku näytti hankalalta,mutta pikku luovin jälkeen huomasimme,että nousumme riittää tällä itäisellä kurssi valinnalla.Kyseessä ei ollut valinta,mutta tällä tavoin,hetken päästä,pääsimme”Auvon”ohitse.Kurssi oli hankavastainen ja tuulta kohtuullisesti,ja ”Pohjantähti”kiihdytti vauhtiaan.Suorinta reittiä.,venettä tasapainottaen vauhdin mukaan,välillä genaakkeria ylös.Vanha kunnon ”Blue Macig”genu  oli työkalu, jolla siirryttiin johtoon.Koska säänmuutos voi aikaistua,pyrimme pitämään kiirettä.

JUDINSALO,tarkistusasema:Matkaa oli taitettu neljä tuntia ja”Pohjantähti” johtaa ”Auvoa” puoli tuntia.Seuraavana kolme E-Scow`ta,”Manta”6.,”Flying By”7.,”D”8.,”Tikru”9.ja”Seinärakenne”10.Aurinko paistaa ja tuuli pitää huolta vauhdista.Souselällä oli liukkain vesi,ja pääsimme luukuttamaan 10-15:ta solmua,huiput vähän yli.

Taivassalo kierrettiin miehistön käskystä itäpuolitse,mikä oli hyvä valinta.Edessämme havaitsimme kaksi”Hobaria”.Tummine purjeineen heitä  on vaikea erottaa kauempaa.Matka jatkui kolmestaan.Vähän nähtiin miten edempänä tuuli.

Tuulta vain riitti,onneksi meille.Kuminan ohitse,-vauhdilla.Genaakkeri ylös,-ja alas(10 min).Taisi olla lyhin rykäisy,mutta Matti ja Antti teki täysillä töitä.Kisa oli kesken ja oli kiire tuulen kanssa.

KÄRKINEN,tarkastusasema:Kisaa käyty kuusi tuntia.”Pohjantähti” johtaa”Auvoa”tunnilla.E-Scow`t 3.,4.,5.,”Manta”6.,”Flying By”7.,”D”8.,”Tikru”9. ja”Seinärakenne” 10.  .Kärkisten”ränni”genaakkerilla luovien,”Hobarit edessä.

Ristiselkä avautui mukavan tumma sävyisenä,tuuli jatkui.Toinen ”Hobareista”jäi jostain syystä pyörimään Mullikan(saaren)seutuville.Ohitse ja eteenpäin,yritettiin pitää kiirettä yllä.Oli epäuskottava fiilinki,olla tähän aikaan ja täällä.

MAALI: Säynätsalon edusta.Ensimmäisenä linjan ylitti Eppu Kärki  ja Mikko Räisänen ”Hobie Tiger”katilla purjehtien Päijänne-Raid kilpailun voittoon,ja tehden”hattu tempun”luokassaan.

”Pohjantähti” maalissa 19.24.30 .Seitsemän ja puolituntia,uusi reittiennätys Padasjoki-Säynätsalo välillä.Tuuli ei kerinnyt muuttua,mikä mahdollisti näin vauhdikkaan purjehduksen,-kiitokset ”yläkerran” isännälle! Miehistön homma toimi hienosti ja vene kesti koitoksen ehjänä.Hyvä näin.
”Auvo” tuli toisena maalin,tunti ja vartti meidän jälkeen.Viime vuonna oli toisinpäin.Purjehdus on myös välineurheilua.Kun erilaiset veneet kilpailevat pää-palkinnosta”Ruorista”,tuulen suunnalla ja voimakkuudella on oma merkityksensä.
Muuten,E-Scow`t maalissa 3.,4,ja7.(!) ,monirungot 1.,6.ja 18. .Kölivene raaserit 2,5,8,9ja 10.-kuitenkin lukumääräisesti eniten Top-10:ssä.Jyväskylän Veneseura seurana korjasi ”seura potin”3/10 tuloksellaan.
Hobie-Raid kilpailuun otti osaa yhdeksän venekuntaa.Reipasta meininkiä,toivottavasti ryhmä kasvaa kansainvälistymisen myötä.

LOPUKSI:Erikoinen hetki oli Lauantaina ”Auvon” saapuessa Juurikkaan satamaan,olimme laiturilla vastassa,meitä  tervehdittiin koko miehistön voimin reelinki”viuhkalla”.Aikamoisia kilpakumppaneita!
Mukavana lisämausteena/kannustimena oli kiva vaihtaa huiskutteluja ”mökkiläisten” kanssa ohi ajettaessa pitkin selkiä .Kukin taho nautti kesälauantaista omalla tavallaan,Päijänne oli kuitenkin se yhdistävä tekijä.
Kiitos tukiryhmille! Me kaikki voitimme,nöyrällä asenteella ja kovalla yrittämisellä,on mahdollista voittaa.

Kippari P