Päijännepurjehdus 2001

 

29:s Päijännepurjehdus Padasjoelta Jyväskylän Säynätsaloon. Matkaa reitillä linnun siivin 64nm(118.5 km). Osaanottajia 155 venettä.

Lauantaipäivä alkoi tuulettomalla vesisateella. Onneksi ensimmäisten Retki-luokkalaisten startatessa klo 11,oli ilma muuttunut kevyeksi tuulen vireeksi ilman sadetta. Aiemmin olen osallistunut Trailertri- ja Iroques- monirungolla Avoimessa -luokassa. Nyt oli tarkoitus kisata Monirunko-luokkana kolmen veneen voimin. Kaikilla tasoitusluvut, mutta ei aikaisempaa keskinäistä kilpailua, vain olettamuksia. Valitettavasti ”For Sail” Fantan 26 katkaisi mastonsa tulomatkallaan kisapaikalle, eikä näin ollen päässyt mukaan historialliseen avaukseen.

Klo 13 startti, viivalla Tarantella (ent. Loutec), Pohjantähti, sekä Lys 1-3 köliveneet ja kuusi Melges 24 venettä.
Saimme nappi lähdön. Vauhdilla Melgesit ja me ampaisimme Padasjoen selälle. Tuuli hankavastainen tai sivulta 2-4 m/s. Huotarin kapeikossa ykkösenä ja genaakkeri ylös. Heti perään Kelvene- Yks`koivu kapeikko. Näitä rännejä oli arvosteltu, mutta avotuuli ja johto helpottivat ajoa. Tämän jälkeen kaarrettiin kohti pohjoista heikossa tuulessa luovien. Ensin ohittivat Melgesit ja sitten alkoi tunkea näköpiiriin isoja veneitä. Mieli teki heittää pyyhe kehään ja ajaa maihin makkaran paistoon. Onneksi miehistössä, Matti ja Tapani Paatola, oli uhkuvaa urheilumieltä ja niin saavuttiin Tehinselälle. Taivaalle nousi, vähän joka puolelle, ukkosrintamia ja navakkaa tuulta. Luovinopeus nousi 10–12 kn ja nousu alkoi. Matin nenällä valittiin selän länsipuolinen reitti. Ukkoskuuron lennättäessä meitä ohitimme johtavan H-veneen Tehinsilmällä (loisto), ne olivat lähteneet klo 12. Veneessä oli märkiä, mutta hymyileviä kasvoja, ja tuli kai nostettua muutamia maljojakin. Tehiltä Judinsaloon vesistö kapenee, tuuli keveni ja luoveja tehtiin luovin perään.

Taas katsottiin taivaanrantaa odottaen uutta ukkostuulta. Tuulta ei tullut, mutta vielä Judinsalossa olimme johdossa(reitin puoliväli).Kisa jatkui heikkenevässä tuulessa luovien. Sitten oli tehtävä reitti valinta. Edessä oleva Taivassalon saari kiertäen joko idän tai lännen puolelta. Kisan kaksi ensimmäistä valitsivat länsipuolen, me ja Melgesit itäpuoleisen. Tuuli tyyntyi lähes kokonaan seuraavalla Vanhalla selällä.”Auvo”1/2-tonnari ja ”Marinel Thunderi” Melges hävisivät illan hämärtyessä horisonttiin. Me ja kolme Melgesiä sinnittelimme perässä kohti Kärkisten salmea ja siltaa. Yö oli tullut ja otettiin esille valovehkeet. Kärkisiin saavuttaessa heräteltiin Tapu-veli verkolta nukkumasta genaakkeri tyynynä. Purje nostettiin hetkeksi ylös vauhtia antamaan. Siltavalojen loisteessa jatkettiin kohti Risti selkää heikossa tuulessa luovien. Alle 7.5kn nopeudella Melgesit luovivat tehokkaammin. Kisaa oli jäljellä Ristiselkä ja kapea nousu Muuratsalon kuvetta maaliin Säynätsaloon. Saapuessamme Ristiselälle tuuli nousi navakaksi, ja hetken näytti siltä, että meidän tilaisuutemme ottaa loppukiri oli tullut. Nopeusmittari ei näy sivurungolle, mutta vauhti lienee ollut 10-15kn ja kölikin toimi. Hetkellisesti olimme jo toisena. Viimeinen nousu oli kevyttä luovia ja tähden lento katkesi. Maalissa oli ykkösenä ”Auvo” suoralla ajalla 15:03:13, sitten kolme Melgesiä, ”Pohjantähti” ajalla 15:18:25, ”Tarantella” 19:29:38.
Yhteenvetona ajattelen: Tuulta riitti koko kisan ajan, mikä on aina hieno juttu. Kevyt luovi olisi vaatinut tehokkaamman kölin, ehkä. No, se siitä, kilpailulla on nyt oma luokka meille ja komea pokaali kiertopalkintona, joten tervetuloa metsästämään.

Terveisin Pena, Tapu ja Masa Pohjantähdeltä.