Syysmatkapurjehdus 2007

Syysmatkapurjehdus

Sääennuste lupasi sadetta, syksyistä sadetta, tuulta 5-10m/s kaakosta. Kilpailun järjestäjinä, Matti alkoi vastaanottaa ilmoittautumisia ja matka-ajan arvauksia. Kipparikokous kertoi radan olevan perinteinen, perinteisesti Lex-Vesamaan kieltäen(reittioikaisu mallia Eki). Ajanotto puolitasoituksin.

Ensimmäiset lähtivät klo 11. Olin etukäteen kysynyt lupaa saada kilpailla ”Puntarista” lys-tasoituksin. Kilpailupäällikkö Kalle Ahola antoi luvan kilpailla, lys-luvulla 1,52, joka oli Timo Lippaan laskema tasoitus(jonka perustana on multi-2000 luku 1,21/Pohjantähti). Tasoitusluku tuntui suurelta, mutta lähdettiin yrittämään. Olin aikalailla innoissani mahdollisuudesta kilpailla palkinnosta, jonka allekirjoittanut ja vanhin poikani Perttu aikanaan saimme itse Merenkulkuneuvos John Nurmisen ojentamana 1985.-Kylläpä aika rientää!

Lähtöaikamme oli 11.52. Mukana miehistö Matti, Tapu ja Pena. Lyhyt tikki styyralla ja heti perään paapuuriin, eli sinne mistä Maali löytyy. Miehistö laidalle, sivurungolle ja menoksi. Aiemmin lähteneet tuntuivat olevan kaukana. Viittoja hipoen, matalan veden reunoja koluten oli tarkoitus pitää kiirettä. Vene ei vaan tuntunut kulkevan, keulassa oli liikaa painoa. Kasseja piti siirtää, lasiset palkinnot olivat liian painavia. Joku saattaisi sanoa: Että kattia kanssa, mutta totta se on, Pohjantähden kulkuasento on herkkä juttu.
Vinosti erittäin tiukkaa vastaista puskettiin Ristiselälle asti. Avoin selkä käänsi välillä tuulta Itä-Kaakkoon. Vauhti kasvoi, mutta kokoajan oli tunne, ettei mennä tarpeeksi lujaa. Mullikan jälkeen ohi Viherin, ja kurssi kääntyi Länteen Kärkisen ”ränniin”. Saavutettiin pikku-lys veneitä. Hetken aikaa saatiin nautiskella 14,5 solmusta. Kärkisten viittakapeikkoa lähestyttäessä Matti laittoi genaakkerin nosto valmiiksi. Viimeisen viitan jälkeen genaakkeri ylös, ja taas saatiin aiemmin lähteneitä kiinni.
Itäviitan jälkeen tuuli kääntyi ennen kuin reitti vielä kääntyi: Purje pois, purje pois! Kaarros Etelän suuntaan, kohti Kuminaa.

Edessä oli yksi vene, kaukana. Tuuli oli keventynyt, Vaaruvuori peitti tuulta. Ensin arvailimme, että edessä olisi Maken(Markku Silvonen) bluesvene, mutta tarkempi kiikarointi osoitti, että Simohan se siellä(Simo Wäänänen ja ”Dagmar”). Make jäi taakse siinä vaiheessa, kun oli genaakkerin lasku hässäkkä. No niin, taas tuntui, että pitäisi päästä kovenpaa. Vähän ihmetytti, kun Simo kampesi korkeutta, ja meillä taas oli suora kurssi Kuminan aukkoon. Tuuli, joka pääsi puhaltamaan Korospohjan suunnasta, koveni, vauhti kasvoi. Simon venekunta jäi taakse, ja etäisyys vain kasvoi. Kaarros Länteen, pätkä maalisuoraa, ja PAM! Kisa oli siinä. Purjehdittu aika 2h4 min.. Pettymys, ei vieläkään alle kahden tunnin.

Koko kisan ajan oli lämmin olo, koska piti hyppiä laidalle ja sieltä alas, tuulen mukaan. Sadetta taisi tulla enemmän Kuminassa, kuin itse kisan aikana. Matti laski tuloksia sitä mukaan kuin veneitä saapui. Palkinnot jaettiin kommodorin Heikki Rajalan ja Matin yhteistyöllä. ”Pohjantähti” voitti ”Puntarin” neljän minuutin erolla ”Dagmariin”. Ilmeisesti loppukiri siivitti voiton, eli reipas tuuli ja tarkka ajo. Ilahduttavaa oli huomata uutta innokkuutta kilpapurjehdukseen niin nyt, kuin koko kesänä 2007.

”Pohjantähti” Matti, Tapu ja Pena Paatola

Kuva1, Kuva2, Kuva3, Kuva4

Jyväskylän Veneseura ry:n perinteinen Syysmatkapurjehdus ( alkaen 1985) purjehdittiin lauantaina 15.9.2007, joka myös päätti
purjehduskilpailukauden 2007.
Kilpailu käytiin syksyisessä navakassa kaakon /etelänpuoleisessa tuulessa, ja hienoisessa vesisateessa.
Kilpailun lähtö tapahtui porrastetusti hitaampien lähtiessä ensin, jotta maaliin tulo kokoaisi kilpailijat.
Kilpailun kiertopalkintona on vanha n. 170 vuotta, ja arvokas meriä kiertänyt ilmapuntari.
Ilmapuntarin uusi haltija ja kilpailun nopein LYS tasoituksilla oli Pentti Paatolan kipparoima ”Pohjantähti” trimaraani.

 

 

LYS  ISO

Vene

Tyyppi

Kippari

 

Miehistö

LYS

 

 

purj.aika

tasoitettu aika

1

FIN-88

Pohjantähti

TrimaranFleuret

Pentti Paatola

SG-

Matti Paatola, Tapani Paatola

1,52

 

 

2:00:13

3:02:44

2

FIN-2454

Dagmar

3/4 tononeoff

S.Wäänänen

SGV

Ari.Kiiski, Ville Högkvist, J.Hyytiä,

1,16

 

 

2:40:24

3:06:04

3

FIN-8782

Blue Ship

Finngulf 33

M.Silvonen

SGV

Jukka Kilpia, Timo  Pyykkönen

1,19

 

 

2:46:09

3:17:43

 

 

 

 

LYS  PIENI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

FIN--6599

Medeia

Artina 29

Ilkka Mäkelä

SGV

Marjo Mäkelä

1,12

 

 

3:00:32

3:22:12

2

FIN-8384

Plattapus

Nauticat

H.Vartiainen

SGV

Markku.Lehtinen, Paavo Haimi

1,11

 

 

3:04:46

3:25:05

3

FIN-2744

Sun ja Mun Ship II

FE 83

Tatu Kemiläinen

SGV

Erkki Kemiläinen, Henry Wallius, Erkki Vesamaa

1,08

 

 

3:12:23

3:27:46