John Nurminen Regatta 1985

John Nurminen-Regatta

Regatan synty 1985 ja komea kiertopalkinto, 150 v. vanha, maailman meriä kiertänyt ilmapuntari, ovat jääneet mieleeni monestakin syystä.
Yksi on tietysti se, että vaikka itse purjehdus meni hyvin, oli Kuminassa melkoinen kädenvääntö ,saako monirunkovene voittaa ko. palkinnon. Laituri parlamentti piti puoliamme, ja näin Pertun kanssa saimme viedä Ilmapuntarin kotiin. Tarkasti pystyasennossa, ettei elohopeat karkaa putkistosta. Perttu oli silloin 11v.,joten ei mikään muskeli miehistö.
Toinen seikka oli se, että Merenkulkuneuvos toi mieleen ajan 20-30 luvun Helsingin, jolloin isä, Jorma Paatola, oli nuorimies purjehtien Nurmisen kaltaisten mesenaattien veneissä gastina ja kipparina. Siis aikana, kun miehet oli rautaa, veneet puuta ja purjeet pumpulia. Mieleeni ei muistu, kuka ja miten kyseinen lahjoitus prosessi sai alkunsa ja toteutumisensa. Jos lukija muistat tähän liittyvää, laita postia.

Itse purjehdus: Ilma ainakin alussa oli hiukan syksyharmaa, pilvipouta, tuuli idän puolelta, ehkä 3-6m/s. Lähtö ”viitoilta” Hauhonselällä ylämerkki, jonka jälkeen reitti vapaasti kohti Kuminaa. Muisti ei kerro, oliko silloin keskustelua ”Lex-Vesamaa” vaihtoehdosta. Sitä emme ainakaan käyttäneet. Siis…. Muuratsalon vierellä rauhallista sivutuulta, joskin aika ajoin äkäisiä sivutuuli puuskia,jotka ravistelivat köliveneitä. Ristiselän ja Mullikan jälkeen taituttiin Kärkisen ”ränniin”. Tuuli reipastui, alkoi spinnu osuus. Ilmeisesti Esko Liukkonen Diva 39:llä muistaa hikoilleensa jiippien kanssa. Meille avotuuli oli helppoa siksi, että Scorppionissa oli spinnun skuuttaus ilman puomia. Eräänlaiset Barberit, jotka olivat koko sivurungon pituudella, tuulen puoleinen barberi tiukempi ja suojan puoli taas löysempi. joka tapauksessa jiippaaminen oli vain köysien kiristelyä. Kapalan aukee oli taas sivutuulta, jossa genoa veti täysillä. Maaliin noustiin itäpuolelta, ja PAM !

Koska olen kilpaillut ”pienen” ikäni, voitto ja kyseinen palkinto, oli erittäin mieleinen. Pienellä budjetilla, usein ystävien vanhoja purjeita sovittaen alkoi monirunko-lähetystyö. Kuten kaikki ”uusi”, se näyttää vievän tosi paljon aikaa, mutta jälkeenpäin ajatellen, hieno vene Trailertri 680 ”Scorpion”.

Tässä pala Jyväskylän Veneseuran historiaa palkinnosta ILMAPUNTARI.

Perttu Paatola 11v. ja Pentti Paatola 38v. vuonna 1985.

Lehti artikkeli kilpailusta tästä!