KESÄ 2011 yhteenveto

Yhteenveto tapahtumista 2011-10-22

Vuosi alkoi muutoksella. Joulukuussa täytin vuosia riittävästi ja vuoden vaihtuessa jäin eläkkeelle. Hämmentävää aikaa, olihan tullut herättyä töihin useampi vuosikymmen.

Edellissyksyllä työkaverini Esa oli upottanut päähäni ajatuksen radio ohjattavista laitteista ja tekemisistä. Itselleni kiinnostus kohdistui, syystä, RC-purjeveneisiin. Kävin kaupassa katselemassa valmiita veneitä. Ei ollut valmiita monirunkoveneitä. Päätin yrittää tehdä itse semmoisen, aikaa kun oli. Päämitta 45-50. Tarkoittaen pituutta, leveyttä ja korkeutta. Kaikki 50cm maksimissaan. Haasteellinen homma, jonka huomasin aika pian. Ajattelin, että ko. lelun säilytys olisi helpompaa, jos sen mitat metrin sijasta olisivat puolta pienemmät. Totta kai on helpompaa, mutta kantavuus tuotti lisätöitä. Koko kevät siinä meni. Onneksi myös sain jotain myös valmiiksi. Tästä lisää erillisjutussa:RC-50-trimaraani.

Toukokuussa olin Uudessakaupungissa Salmerin telakalla kuunari ”Helenan” talkoissa. Viikko talkoita, jona aikana oli tarkoitus tutustua uudestaan alukseen ja nykyisiin säätiön puuhamiehiin. Kaikki irtain pois aluksesta. Huoltoa, inventointia ja kunnostusta. Maalatessa oli kilpajuoksua sään kanssa. Tutustuminen toteutui, aluksessa oli enemmän tekniikkaa, kuin olin aiemmin tiennyt. Hyvä porukka, avartava reissu.

”Pohjantähti” veteen, keskiviikko kisat alkoivat. Odottelin veneen ostajia. RC-veneen koeajot alkoivat. Ilon hetkiin kuului mm. Kevätmatkakisa Antin kanssa. Tuttuun tapaan kaikki toimi, vene kulki iloisesti. Talvella olin luvannut Walliuksen Tarjalle kilpailu kokemuksen ”Pohjantähdellä”. Tämän toteutin Kevätregatassa. Puoliso-optiolla Hente pääsi myös mukaan. Kilpailusta ei tullut tulosta, mutta toivon mukaan Tarja-rouvalle jäi positiivista muisteltavaa purjehduksesta.

Heinäkuu. Keiteleregatta. Aikanaan oli tapana viisvuosittain käydä Vesamaan Ekin kipparoimana voittamassa ko.kisa. Tällä kertaa päätin kutsua Ekin miehistöön, vaihteeksi. Eli Pena-Matti ja Eki. Kisa alkoi heikossa tai peräti olemattomassa tuulessa. Eki joutui huomaamaan, kilpakumppanit  kulkivat ajoittain kovempaa. Kesti aikansa saada semmoinen asetus purjeisiin, että vene saatiin kulkemaan ja sitten muita nopeammin. Ehkä siinä karisi uudelta miehistön jäseneltä luulo, että ”Pohjantähti” kulkee itsestään lujaa. Sunnuntai ja Karttuselkä. Navakkaa tuulta, ei menty kovaa, mutta vauhdikkaasti. Tiukkaa vastaista. Melkein kuin aikanaan 505-veneellä. Yksi niiden aikojen kilpakumppani oli Kimmo Rihto, Lasse  ja Ani Pälvimäki, Arvo Suomalaisella oli 470-vene.
Päijännepurjehdus. Antti oli kisaamassa Tukholmassa ja Tapu lupasi tulla sijaiseksi. Tuttu porukka, kolme veljestä veneessä. Oli hyvä fiilis, Tapu kun on ollut ennenkin Fleuretissä. Kisasta erillinen juttu, mutta huomion arvoista oli, että Matti ja Tapu toimivat salaman nopeasti kaikissa manöövereissä. Kaikkihan mukana olleet kokivat, että Päijänteellä voi myös myrskytä ja silloin pitää tehdä asiat oikein. ”Pohjantähti” Fleuret lienee yksi menestyneimpiä veneitä ko.kisan historiassa. Matti Laurila on edelleen kunkkuna, mutta meidän Matti on kruunaamaton ”gastikunkku” miehistönjäsenenä 6 Ruori-voittoa ja kahdesti muuten vaan NOPEIN. Hieno kisa, Korpilahti hoiti maalipään mallikkaasti. Voiton jälkeen tuli useita yhteydenottoja ostaa  vene, onneksi näin päin. Elokuun alussa Fleuret ”Pohjantähti” matkasi pohjoiseen ja minä kävin Tampereella hakemassa Hirondelle ”Pohjantähden”. Hopeatähti symbolisoikoon myös omistajansa tukan väriä.

Kaksi eläkeläistä alkoi suunnitella heti keväällä matkaa Inarijärvelle. Ajankohdaksi valittiin Elokuun puoliväli. Itikka aika ohi ja vielä on kesän lämpöä järvellä. Tapu kipparina, Pena kansimiehenä ja veneenä ”Akuliina”. Tehtiin reilun viikon tutustuminen ko.järveen maisemineen. Eräänlainen aloitus matkapurjehdus aikakauteen, joka nyt on alkamassa. Erillisjuttu reissusta.

Lämmin kiitos yhteistyöstä, jonka seurauksena voimme katsella netistä videota Fleuret ”Pohjantähdestä” teemalla ”Skippers evening walk”. Materiaali kerätty 2009 syys-2010 kesäkuuta. Filmin takana Petri Hakala ja Marjut Nättinen. Löytyy Verkkosuomi/Korpilahti.

Ensi talvi ja kesä. Kun nyt tuli hommattua tuo Hirondelle katamaraani, työmaa on avattu ja työn määrästä ei voi syyttää kuin itseä. On kuitenkin kiehtovaa selvittää, mitä siitä tulee mm. ensi kesäksi. Terveisin PP