Harhun erakko ja Pohjantähti

Harhun erakko ja Pohjantähti

Aika lienee 50-luvun loppupuolta. Tuolloin isällä oli tapana käydä Päijänteellä viettämässä purjehdusviikkoa. Se oli hänen tapansa olla lomalla. Tähän väliin on pakko laittaa, että meillä koululaisilla oli silloin 3kk:n kesäloma. Palataan aiheeseen. Muistikuvani oli silloin 11-vuotiaan, Tapu 9v., leikkivien lasten mieleen jääneitä palasia tai kokemuksia.

Taas kerran oltiin päästy mukaan suurelle Päijänteelle. Isän reitti polveili järven puolelta  toiselle samalla kun valuttiin etelämmäksi. Tehinselkä oli iso aava, jota käytiin ihastelemassa Päijätsalon näkötornissa. Keskellä Tehiä Koreakoivun saari. Tuolloin käytettiin nimeä Harhu, jossa eleli Harhun erakko. Yksin eläjä ja kalastaja. Kalastaja itselleen. ”Pohjantähti” rantautui kaakkoiskulmalle, köysi ranta koivikkoon ja ankkuri molskautettiin veteen perää pitämään. Yhdessä tuumin polkua pitkin patikoitiin ukolta uistinta ostamaan. Mieleen painuvin episodi oli mäntypuiden oksan tynkiin laitetut isot kalanpäät, jotka vahtivat kulkuamme. Vähän niin kuin Grimmin saduissa. Uistinta ei saanut mukaan, ennen kuin se oli koe- uitettu ja hyväksi havaittu. Rantakivellä seisten ukko veteli uistinta ongenvavan tapaisella kepillä edestakaisin. Isä osti pari hopeista ja yhden kultaisen värisen. Tähän aikaan puhuttiin uistimista, ei vieheistä.

Syksyllä 2011 oli Keskisuomalaisessa artikkeli,  Hannu Karjalaisen kirjoittamana, Toivo Pylvänäisestä Harhun erakosta. Aika oli jättänyt hänet, ehkä kalastus jatkuu yläilmoissa. Paikallinen matkailuyrittäjä Markku Lepistö hengenheimolaisineen aikoo puuhata saarelle ”uutta elämää” ja näin myös palauttaa kunnian vaappujen keksijälle ja kehittäjälle. On se aika hassua, että meni pyöreästi 50-vuotta, ennen kuin oikaistiin aiempi totuus. Pitkään esitettiin kalastusväline valmistaja Rapalaa vaappujen isäksi. Näin vahvistui yksi totuus asiasta. Oli muuten jännää. Kävin Kyllössä tapaamassa tuttua ja otin puheeksi ko.lehtikirjoituksen Harhun erakosta. Syntyi vilkas keskustelu, jossa ilmeni toisiakin Harhussa tuolloin käyneitä uistimen ostajia. Tämän havainnon perusteella siellä on käynyt lukuisa joukko kalastuksen harrastajia ja venemiehiä. Nähtäväksi jää Harhun/Koreakoivun tulevaisuus.

”Pohjantähti”, isän vene se ensimmäinen. Tv.PP